Thursday 2 February 2012

Kerja Di Restoran Jepun Miyagi

Erm, ok... sekarang ni topik cerita pasal berkeje di restoran jepun..... Sy mulakan dengan Intro dulu, Restoran Miyagi adalah Restoran Jepun di Selangor yg terasa cm restoran dr Jepun yg sebenar... Asalnya ia dibuka oleh psgn Jepun, Ia bertapak di Bandar Baru Bangi (jadi sape yg nk g jemputlah mai dtg).... Dari luar Restoran Miyagi nmpk simple n selesa, siap psg kain rentang cm ala-ala restoran traditional Jepun dekat pintu depan, hehe.... masuk dalam lg selesa.. meja, kerusi, hiasan n sushi bar Jepun, semuanya dlm stail kayu jati... Tempatnya nyaman n selesa, pelayannya juga semuanye peramah serta cepat n cekap (mcm saya) hehee... Sashimi n sushinya, dipotg cantik spt hirisan ikan salmon n butterfishnya cair dlm mulut... Harganya pun bolehla thn satu set mknan antara RM25 ke RM40 tp setnye besr so puas la mkn, harga waktu tghari lebih murah berbanding malam... waktu malam disediakan desert, nampak sedap gile la.. sy yg kasi desert tu kat customer pun terliur melihatnye, hahaha.... dan jngn risau semuanya dijamin hala, anda boleh lihat penanda halal n ade tertulis "Free Pork" bermaksud bebas dari babi... pada mulanya sy ingatkn babi percuma pastu sy tanya bos br sy paham, haha.


Restoran Miyagi
Bahagian Sushi... nmpk yg kat tepi tu... yg tu teko ocha
Tempat duduk bg 8 org

Ocha(Japanese Tea),  Kombachi(Appetizer) & Butterfish Sushi
Tempat duduk bg 4 org
Chopstick Miyagi
Kombachi(Appetizer)

Ok, pengalaman bekerja di restoran jepun sungguh menyeronokkan... sy selalu kene buli dgn sempai(senior) di situ, ibarat sy ni kouhei(junior) diorg la, well sy yg paling muda kan.. >.< kerja di sana start pd pukul 10:30, tp digalakkan dtg awal pd pukul 10 kerna mahu kemas2 restorn tersebut.. keja2 yg sy buat di sana seperti lap meja, masukkan chopstik, lap pinggan, lipat tuala yg nk kasi kat pelanggan n cm2 lg la.... dekat sini cuma dibekalkan apron n pengikat kat kepala saje tp sy dengr bos kate nk seragam kn pelayan ngan baju kimono, hehee tp xtau la betol atau tidak, cuma khabar angin saje kot.... selalunya pelanggan ramai pd hari jumaat n isnin terutamanya org jepun, ramai yg datng.... setiap kali pelanggan dtg, sbg pelayan di situ kami menyebut Irasshaimase  yg bermaksud selamat datang, selepas pelnggan duduk, bg pelanggan Jepun n Cina kami akan menyediakn Ocha(japanese tea), wet towel n chopstick manakala bg pelanggan melayu kami jrg menyediakan Ocha, sy pun xtau kenpe, kena tanye bos la... kalau belah malam kami menyediakan Appetizer, bos ckp kombachi, sy x tahu betol ke x ejaan ni(hentam saje la)... oh ye lagi stu, kat situ ade pekerja macam perempuan tp sebernanye die laki, sy selalu slh anggap die sbg uke, hahaaa..... >.~

Set Makanan Jepun... Nasi Kari ayam >__<


6 comments:

  1. haih. . teringin naa mkn makanan jepun. . btw, nice blog. .please follow back. . :D

    ReplyDelete
  2. SALAM..NAK TANYA DIA PUNYA SYOYUU ( KICAP SUSHI) TU ADA ALKOHOL TAK KAT INGREDIENT DIA? MMG LA X SERVE PORK TP TAKUT DLM MKNN ADA GUNA ALKOHOL KE..TIMEKASIH ;)

    ReplyDelete
  3. jgn bimbang dlm shoyu tu mmg x de alkohol.. klu nk tau menu and semua nya lagi lanjut leh la dtg cuba ya :D

    ReplyDelete
  4. jgn bimbang dlm shoyu tu mmg x de alkohol.. klu nk tau menu and semua nya lagi lanjut leh la dtg cuba ya :D

    ReplyDelete
  5. salam,

    Kombachi tu cara buatnye cmne?...adakah jeruk biasa2 je...

    ReplyDelete